pondělí 19. ledna 2015

První týden (bez víkendu)

Jejéééj další dávka čtení! :-) Milí čtenáři, tu je další čtení, víkend však zatím nenajdete. Tam toho bylo tolik, že vás nechci zahltit spoustou slov. 


Pondělí, 12. 1.

Ráno vstávám, tedy soukám se z postele, nohy jak po maratonu z té dlouhé jízdy na kole ze včerejška a to mě čeká běh a plavání. No ale co, od toho tu jsem, nebo ne? Je tu pěkný dvoukilometrový krosový okruh, v roce 2000 se na něm běželo mistrovství světa, na něm bude dnešní trénink.

Běželi jsme tu "easy pace" což znamená:
- první 2 km - tempo 5:11
- potom dynamická cvičení na cca 10 minut
- další 2 okruhy (tedy 4 km) - tempo 5:07
Tohle rozhodně není můj easy pace, jsem ráda že jsem si ráno zapomněla hrudní pás, jinak bych jen koukala jak jsem hodně vysoko nad svým anaerobním prahem. 

Po tréninku na okruhu jedeme na kafčo a zákusek. Začínám tyhle kávové pauzy zbožňovat. Po pauze už míříme k pláži. 

Pláž kde trénujeme plavání v otevřené vodě.
Na začátku pár informací o bezpečnosti a praktické rady k oblékání neoprenu (hodně věcí, které jsem vůbec nevěděla) a pak už se vydáváme do vody. Všechno hezky pomalu, Alan nám ukazuje, jak přesně se postupuje s klienty, takže lezeme do vody, pak ven, pak se učíme jak "ustát" velkou vlnu, jak podplouvat pod vlnami apod. Plavání ve vlnách je pro mě nová zkušenost, na začátku plave Alan vedle mě, což mě dost uklidňuje, vidím vedle sebe nohy a hned jsem jistější ve směru plavání. Pak zkoušíme drafting ve vodě, plavání "na" vlně, plavání poslepu a další různá cvičení. 
Odpoledne se vydávám do centra Vilamoury, tam teda ani nedojdu, protože se (překvapivě) ztrácím a tak to radši otáčím domů. Až doma jsem se dozvěděla, že jsem byla na správné cestě, jen jsem nedošla dál do centra. 

Pomeranče jen tak na ulici :-)


Úterý, 13. 1.

Ráno si noví trenéři zkouší natáčení plavců v malém bazénku v hotelu, plaveme tedy na střídačku semo tamo, zatímco oni různě zkouší úhly kamery. 
Odpoledne vyrážíme na kolo, celkem 51.1 km. 
Trasa je: Vilamoura - Paderne - Alte - Benafim - Loulé - Vilamoura
V Alte zastavujeme na pauzu na kafe. Laura se snaží dostat do pusy lžičku napříč. Po pár minutách se jí to daří, vypadá jako šílený kůň a my ostatní se smíchy málem .... no však víte co. Bylo to parádní, tahle trasa se mi hodně líbí.


Středa, 14. 1.

Ráno vyrážíme na běh v přírodní rezervaci, kterou máme cca 5 minut běhu od rezidence. Tento běh se normálně běhá s hosty ve čtvrtek, aby si trochu protáhli nohy po cestování letadlem. Tedy ale tempo 5:20 pro mě moc výklus není, funím jak stará lokomotiva, ale zvládám to, prům. tepy 158.
Odpoledne vyrážím opět do centra, kupodivu tam dorazím, najdu i marinu se spoustou zaparkovaných lodí a po chvilce se (opět překvapivě) ztrácím v centru - ale nic vážného, jen se musím vrátit tou samou cestou, kterou jsem přišla. Po cestě domů poslouchám oblíbenou hudbu, když tu najednou... nevím kde jsem! 
Já tohle fakt nechápu, šla jsem po té samé cestě, kterou jsem šla do centra a najednou někdo asi přestěhoval ulice nebo co a já jsem byla v háji. A to jsem si v centru dokonce vzala mapu. 
Akorát jsem se nemohla najít na mapě. 
Naštěstí jsem si odchytila nějakou paní, která mi poradila kde přesně jsem. Doufám, že nikdy s hosty nepojedu nikam sama, protože jinak skončíme v lepším případě ve Španělsku, v horším případě v Maroku.

Marina, Vilamoura

Čtvrtek, 15. 1.

Dopoledne je pracovní, dostáváme se více k jádru pudla. Tedy práce. Trochu se ve všech systémech ztrácím, tak snad se brzy najdu. Také představení lidí na recepci, s kterými budu komunikovat a vůbec tak nějak všeho. 

Dámy a pánové, první lekce portugalštiny!

Ahoj - Olá
Děkuji - Obrigada (pokud to říká žena, chlapi říkají Obrigado)
Dobré ráno/dobrý den (před obědem) - Bom dia!
Dobré odpoledne - Boa tarde!

Odpoledne se věnujeme zase práci, pak taky nastavení správné pozice na mém kole, které konečně přiletělo z ČR. Nastavení kola trvalo cca hodinu, nakonec jsme vyměnili představec za kratší. Pak ještě úklid místností na kola a vrháme se na večeři. 


Pátek, 16. 1.

Ráno jedeme do bazénu v centru, na kole tam a na kole zpět - celkem necelých 12 km.
V bazénu nějaké to rozplavání a cvičení a pak začínáme s CSS testem - tedy plavání na čas na 400, 200 a 50m. Po každém měření bylo cca 10min pauza na vyplavání.

Mé časy jsou:
400m - 7:08
200m - 3:28
50m - 45s
Oproti zápočtu z plavání v r. 2012 jde vidět posun, jen doufám že i po pár měsících zde bude zlepšení i v dalších časech.

Měla jsem toho pak docela plné zuby. A to nás čekal ještě jeden test. Mnohem, mnohem horší test...
Dráha.
Obecně běh na dráze nemám ráda, ještě hůř snáším když tam musím běhat nějaké testy na čas. Po rozklusání si dáváme pár minut cvičení, protažení a pak se jde na věc. Nechce se mi, hrozně moc se mi nechce. Jsem z naší skupiny nejpomalejší a fakt moc se snažím se tomu vyhnout. Říkám Philipovi že se na rychlejší běh necítím, on mě ale nekompromisně ukecal. Že prý jestli nemám nějaké vážnější zranění, tak bych měla test zaběhnout, je to dobré porovnání do budoucna a pak uvidím pokroky. Nechávám se tedy ukecat a jdeme na věc. Čeká nás test na 3.2km, tedy 8 koleček. Jak jsem čekala, tak mi všichni už po startu utíkají, snažím se držet jejich tempo, ale 4:00 na kilák nezvládám, tak zpomaluji s každým kolem čím dál tím víc. Nakonec to dávám s jazykem až na břiše v čase 15:12, průměrné tepy 186, hodně vysoko nad mým anaerobním prahem. 

Po běhu jsem ale ráda, že jsem test zaběhla, snad po pár měsících bude čas třeba nějakých 13 minut nebo někde blízko tomu času :-) 
Odpoledne vyrážíme ještě na kolo, celkem 53km. Vyjíždíme v dešti, nic příjemného, ale jsem ráda že můžu protočit nohy ze všech těch testů. Jedeme v podstatě stejnou trasu co v úterý, akorát cestu tentokrát udávají noví trenéři, mají takové zaškolení, jestli si pamatují přesnou trasu. Ztrácíme se jen jednou, takže v pohodě. Ve městečku Alte máme zase zastávku na kafe, pak už jsem se ale fakt těšila domů na sprchu, jídlo a postel.

Další lekce portugalštiny:

Boa fin de Semana - Hezký víkend!
Pastel de Nata - malé zákusky, něco jako puding v něčem jako listové těsto a jsou výborné!
Pasteis de Natas - množné číslo zákusků





2 komentáře:

  1. Krásné fotky, doufám, že jich máš víc :) Dávají Ti tam pěkně do těla koukám :) ale hlavně si to pořádně užij :) Těším se na Tebe :) Terezka

    OdpovědětVymazat
  2. Fotek zatím moc nemám, ale budou :-) Prohánějí mě tu pěkně, tak snad budu pak v sezoně já prohánět svoje soupeřky na závodech :-)

    OdpovědětVymazat